Så lyckas du med viktminskningen

Det finns många tips på olika dieter för att bli av med de extrakilon man bär runt på. Vissa tips kan vara till hjälp medan andra kanske snarar har motsatt effekt. Här har vi samlat några goda råd att följa under resan mot din målvikt, utöver själva dieten. Det handlar nämligen inte bara om kostråd, utan mer om de regler som du behöver följa för att må bra och behålla din vikt.

1. Ät lätta och regelbundna måltider.

Att se till att äta regelbundet är viktigt. Dela upp måltiderna i mindre portioner  och ät 5-6 gånger dagligen med 2-3 timmars intervall. Börja varje dag med frukost och ät den inom en halvtimme från det att du vaknar.

2. Drick tillräckligt

Det här är viktigt. Det rekommenderas att dricka cirka 2-3 liter dagligen. Det du ska dricka är framför allt vatten. Kaffe och alkohol räknas inte.

3. Minska intaget av dolda fetter och enkla kolhydrater

Dolda fetter är de som inte syns när man tittar på maten men som ändå kan utgöra en betydande del av det dagliga energiintaget. Minska även intaget av de enkla kolhydraterna som fet mat, godis och söta drycker.

4. För matdagbok

Det här kan hjälpa mycket mer än vad du kanske först tror. Skriv ner den mat du konsumerar, dess mängd, vilken tid och under hur lång tid du åt den. Det hjälper dig att upptäcka om du äter mer och kanske även oftare än du tror. Det kan sedan hjälpa dig att försöka äta en mer måttlig mängd mat varje dag.

5. Ät långsamt och njut av maten

Det kan ta upp till 20 minuter innan hjärnan registrerar och skickar signalen att du är mätt. Därför bör du äta långsamt eftersom det kommer hjälpa dig att äta mindre. Undvik att arbeta eller titta på tv samtidigt som du äter.

6. Var inte rädd för att fira och gå på restaurang

Oroa dig inte för att äta mindre hälsosam mat under enstaka tillfällen. Det kommer inte att påverka din vikt. Njut istället av maten och ät vad du vill. Tillfällig konsumtion av mindre lämplig mat är helt OK.

7. Motivera dig själv att gå ner i vikt genom att sätta upp mål

För att hålla en diet är rätt motivation och tydliga mål viktigt. Det påverkar hur många kilon du vill lyckas tappa. En hälsosam viktminskning ligger på ungefär 0,5-1 kg fettvävnad i veckan. Om du tappar mer än så ökar sannolikheten för den efterföljande jo-jo-effekten.

8. Glöm inte att röra på dig regelbundet

Fysisk aktivitet spelar en viktig roll för att lyckas tappa och sedan även behålla din målvikt. Att röra på dig har fler positiva hälsoeffekter på kroppen än bara viktminskning. Att träna på något sätt 3-4 gånger i veckan är därför rekommenderat.

9. Få tillräckligt med sömn och hitta tid att vila under dagen

Tillräckligt lång kvalitetssömn har en positiv effekt på din kroppsvikt. Avkoppling motarbetar även stress.

10. Gör regelbundna hälsokontroller

Regelbundna hälsokontroller hos en läkare eller näringsspecialist är att rekommendera, eftersom det kan upptäcka hälsoproblem på ett tidigt stadium. I vissa fall kan även ett besök hos en psykolog vara bra, för att hitta eventuella underliggande orsaker till ett viktproblem.

Copy link
Powered by Social Snap