Bli av med sockersuget

Åh, vad den förbjudna maten är lockande! Den där enda lilla kakan kan väl inte göra någon skada? Sötsuget är ett monster som sakta smyger sig på dig och tar kontrollen över dig.

Vi rekommenderas att begränsa vårt sockerintag av olika medicinska anledningar, men det verkliga problemet uppstår inte när du njuter av en sötsak någon enstaka gång då och då, utan när det övergår i en överdriven konsumtion. Hälsoexperterna anser att sockerbehovet är en av de främsta anledningarna till att man misslyckas med att följa sin diet.

Om du vill bli av med ditt sockersug så finns det några sätt att minska det:

 • Ät regelbundet hälsosam och mättande mat, särskilt kött, fisk och ägg, som innehåller mycket protein. Det gör att de mättar bra. För långa mellanrum mellan dina måltider kan leda till att du kastar dig över söta, feta livsmedel för att genast tillfredsställa din hunger. Att äta något var 3:e timme hjälper till att hålla blodsockernivån stabil och minskar risken att du äter något onyttigt.
 •  Ta en frukt istället. Du kommer att få en hälsosam dos av fiber och näringsämnen tillsammans med den naturliga sötman. Gör lite påsar med mellanmål fyllda med nötter, frön och torkade frukter, som du kan smaska på när sötsuget sätter in. ”Ha dem lätt tillgängliga så du når dem snabbt och enkelt, istället för att hugga tag i de gamla vanliga sötsakerna”, säger missbruksexperten Judy Chambers.
 • Din mamma hade rätt: ”Ät dina grönsaker”. Fibrerna i grönsaker, bönor och spannmål saktar ner absorptionshastigheten för maten du ätit, vilket leder till att ditt sötsug minskar.
 • Få fart på tarmarna. Sockerbehov uppstår ofta på grund av obalansen i mikrobiomen (det bakteriella ekosystem som är ansvarigt för hälsan i magen och immunsystemet). Överskott av socker får de dåliga bakterierna att trivas med att skapa en inflammatorisk miljö i kroppen. En elimineringsdiet återuppbygger hälsosamma tarmbakterier.
 • Träna eller gå på en snabb promenad utomhus. Det kommer att släppa loss endorfiner, även kända som ”de glada hormonerna”, i din hjärna och de kommer att övervinna sockerbehovet. I princip kan du promenera bort ditt sockersug.
 • Drick mycket vatten. Vår kropp består mestadels av vatten. Följaktligen resulterar uttorkning i hormonella obalanser och plötsliga begär. Att dricka 6 till 8 glas vatten per dag anses vara en snabb fix.
 • Sov bra och undvik överdriven stress. Den rätta mängden sömn är avgörande för grundläggande kroppsfunktioner och aptitkontroll. Sömnbrist och stress signalerar till hjärnan att den behöver en omedelbar energikick, som den enklast får genom socker.
 • Ta en lång varm dusch eller bad. Anekdotiska rapporter tyder på att det är ganska bra eftersom du får en avslappnad ”bastu-känsla”.
 • Om det inte syns så finns det inte. Rensa bort all skräpmat från ditt hus, håll ditt skrivbord sockerfritt och ha hellre nyttigare alternativ inom räckhåll.
 • Ge efter, men med kontroll. Ät en godisbit eller en liten kaka. Att njuta av lite av det du älskar avvärjer känslan av att bli nekad.
 • Artificiella sötningsmedel är ett stort NEJ. Det här påfundet verkar som ett bra ersättare för socker, men nya studier visar att de leder till viktökning, sämre koncentration och uppmuntrar ditt sockerberoende och ditt sockersug.
Copy link
Powered by Social Snap