Keto-diet och alkohol

Keto-diet och alkohol, funkar det verkligen? Svaret är ja, men som du säkert misstänker finns det en hake.

Den ketogena kosten, allmänt känd som ketodieten, är en lågkolhydratskost, med hög fetthalt och lagom protein-nivå, som enligt många studier ger många hälsofördelar och hjälper till att gå ner i vikt. Den här dieten kräver en större nedskärning av kolhydratsintaget (20-50 gram kolhydrater per dag), vilket innebär minimalt med sötsaker, bröd, alkohol och annan mat rik på kolhydrater. På grund av den drastiska förändringen i kosten tvingas kroppen till ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos, som bränner fett istället för kolhydrater som energi, vilket leder till snabb viktminskning och en sänkning av blodsockernivån.

Vad händer om du plötsligt längtar efter en alkoholhaltig dryck efter en riktigt lång och jobbig dag? Är alkohol helt förbjuden? Nej, du kan dricka, men vissa alkoholhaltiga drycker bör undvikas.

Alkoholen kommer inte att stoppa ketos, men det kommer att påverka, och tänk på att alkohol inte alls är ett lämpligt verktyg för viktminskning. Levern kommer att börja bearbeta alkoholen så fort som möjligt, vilket innebär att den är upptagen av det innan den kan börja bearbeta alla andra näringsämnen, inklusive fett, så det saktar ner processen att omvandla fettsyror till ketoner. Därför kommer en enstaka alkoholhaltig dryck inte att innebära några långsiktiga problem, men med regelbundna alkoholintag saktas fettförbränningsprocess ner.

Vilka drycker är bäst

Här får du en lista över alkoholhaltiga drycker som är lämpliga för en keto-livsstil, från bäst till sämst:

  1. Starksprit

Ren sprit eller starksprit (40% alkoholhalt) som vodka, whisky, gin, brännvin, tequila och konjak innehåller inga kolhydrater eller socker, vilket gör dem till det perfekta alternativet. Att blanda spriten med rent vatten eller sodavatten är helt OK. Problemet uppstår när den blandas med söta drycker som fruktjuice eller läsk, vilket ökar mängden socker per portion. Undvik Rom & Cola (22 g kolhydrater per drink), Gin & Tonic (14 g) och White Russian (14 g).

  1. Vin

Torra viner passar med en keto-diet, medan söta dessertviner inte gör det. Du kan ta ett glas torrt rött eller vitt vin (vanligtvis innehåller de 0,5 g eller mindre socker per glas) till din middag ganska regelbundet. De flesta billiga viner innehåller dock restsocker, ammoniak och annat, så välj klokt.

  1. Öl

Undvik öl helt. Den innehåller lättsmälta kolhydrater som korn, jäst och humle. Det är i praktiken ett glas flytande bröd och är en katastrof för viktminskningen.

Lite mer du behöver veta innan du korkar upp

Här är lite annat du bör känna till om att dricka alkohol i ketos: Var beredd på en dundrande baksmälla. Alkohol kommer att slå ut ditt kolhydratstömda system starkare och snabbare, och minska din alkoholtoleransnivå till nära noll. Icke-keto-livsmedel blir mer frestande och svåra att motstå på grund av sänkt omdöme orsakad av alkohol. Ett ökande antal undersökningar tyder på att även måttlig drickande är skadlig för hälsan, så därför kan keto-dietens alkoholrestriktion vara bra för dig på lång sikt.

Copy link
Powered by Social Snap